Bardzo ważne jest dla przedsiębiorcy aby wybrał odpowiednią metodę wyceny posiadanych zapasów przecież w czasie zmieniają się koszty produkcji czy też koszty zakupu materiałów. Do takich metod wyceny zaliczamy:
FEFO
skrót oznacza First Expired First Out, czyli “pierwsze traci ważność, pierwsze wychodzi”. Metoda ta zakłada, że towar, który ma najkrótszy termin ważności wydawany jest jako pierwszy. Tutaj najważniejsze jest abyśmy prawidłowo ewidencjonowali daty ważności wtedy, kiedy przyjmujemy towar na pjł.
Przykład 1:
W magazynie posiadamy żółty ser z dwiema datami ważności;
Partia 1 posiada 120 szt. z datą ważności do 25 maja 20xx (przyjęcie nastąpiło 13 kwietnia 20xx).
Partia 2 posiada 180 szt. z datą ważności do 20 maja 20xx (przyjęcie nastąpiło 19 kwietnia 20xx).
W dniu 16 maja sprzedaliśmy 103 szt. żółtego sera. Jako, że mamy w systemie włączone daty ważności wydaliśmy partie 2 (powodem jest krótszy termin ważności).
Przykład 2:
W magazynie posiadamy kiełbasę śląską z trzema datami ważności:
Partia 1 posiada 60 szt. z datą ważności do 20 grudnia 20xx (przyjęcie nastąpiło 15 listopada 20xx)
Partia 2 posiada 40szt. z datą ważności do 20 grudnia 20xx (przyjęcie nastąpiło 19 listopada 20xx)
Partia 3 posiada 190 szt z datą ważności do 18 grudnia 20xx (przyjęcie nastąpiło 24 listopada 20xx)
7 listopada z magazynu ubyło 250 szt. kiełbasy śląskiej. W związku z tym wydaliśmy:
Partie 3 – 190 szt. – zgodnie z metodą FEFO
Partie 1 – 60 szt. – zgodnie z metodą FIFO.